• Пошук

  • Жовтень 2024
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

Сторінка психолога

Автор school5 Опубликовано: Січень - 29 - 2015

Для забезпечення соціально-психологічного супроводу учасників навчально-виховного процесу у школі працює практичний психологЧорнойван Тетяна Іванівна.

У своїй діяльності психолог керується Конституцією України, декларацією прав людини, Конвенцією про права дитини, Законом України "Про освіту", чинним законодавством України та положенням про психологічну службу системи освіти України.
Основною метою психологічного супроводу навчально-виховного процесу в школі є підтримка комфортного освітнього середовища, яке сприяє найбільш повному розвитку інтелектуального, особистісного і творчого потенціалу суб’єктів освітнього процесу.
Одним з напрямків роботи психолога є визначення рівня адаптації нових учнів у шкільному середовищі, особливо першокласників.
Контроль за адаптацією першокласників проходить завдяки відвідуванню уроків та занять, спостереження за дітьми під час прогулянок, спілкування, психодіагностичного обстеження.
У роботі психолога успішно застосовується методика консультування вчителів та батьків щодо важливості формування в учнів самостійності, відповідальності, організованості, які необхідні для навчання дитини. Також проводиться індивідуальне та групове консультування батьків і вчителів для сумісного пошуку впливу на дитину з метою подолання труднощів у процесі адаптації.
Проводиться психологічна діагностика індивідуальних особливостей учнів, дослідження мотивації навчання, самопочуття учнів на уроках, стосунків у класному колективі та сім’ї.
       На запит батьків, педагогів, адміністрації, учнів проводяться індивідуальні та групові психодіагностичні дослідження, консультації, розвивальні заняття. А також корекційно-відновлювальна робота з учнями, які цього потребують.

Поради батькам першокласників

1. З початку навчального року привчіть дитину прокидатися раніше, щоб збирання до школи не перетворювалось у щоденні хвилювання. Вранці будіть дитину спокійно, з усмішкою та лагідним словом.

2. Не підганяйте, розраховувати час – це ваш обов’язок, якщо ви цю проблему не вирішили − провини дитини в цьому немає.

3. Привчіть дитину збирати портфель напередодні ввечері. Перевірте, чи не забула вона чого-небудь важливого. Запитайте її, чи не передавав вчитель прохань або розпоряджень батькам. Через деякий час дитина привчиться сумлінніше ставитись до своїх обов’язків і стане більш зібраною.

4. Проводжаючи дитину до школи, побажайте їй успіхів, скажіть кілька лагідних слів, без застережень: „Дивись, поводь себе гарно!", „Щоб не було поганих оцінок" та таке інше. У дитини попереду – важка праця.

5. Обговорюйте з дитиною ті правила і норми, з якими вона зустрічається в школі. Поясніть їх необхідність та доцільність.

6. Зауваження вчителя вислуховуйте без присутності дитини. Вислухавши, не поспішайте влаштовувати сварку. Говоріть з дитиною спокійно.

7. На початку навчального року корисно контролювати, як дитина виконує домашні завдання. Перевіряйте, чи правильно вона зрозуміла пройдений матеріал, попросіть її прочитати вголос. У І і II чверті краще це робити щовечора, а в II півріччі контроль можна зменшити до 2-3 разів на тиждень.

8. Перевіряти -  не значить „робити замість" − ніколи не підказуйте дитині готових рішень. Обов’язково перевірте, щоб те, що потрібно було вивчити напам’ять, було вивчено добре: точність виконання завдань − важлива умова успішного навчання. Потрібно також впевнитись, що дитина може застосувати набуті знання на практиці. Для цього їй треба запропонувати виконати кілька вправ.

9. Не забувайте приділяти увагу успішній адаптації дитини в новому колективі. Цікавтеся, як складуються стосунки дитини із однокласниками, чи з`явилися в неї друзі, порадою допомагайте уникати конфліктів та проблем у спілкуванні.

10. У сім’ї має бути єдина тактика спілкування всіх дорослих з дитиною, єдині вимоги. Усі розходження щодо виховання дитини вирішуйте без неї.

11. З перших днів навчання вимагайте виконання режиму дня дитиною, щоб вона лягала спати в один і той же час. Сон для школярів має першочергове значення. У І чверті дитина повинна спати не менше 10-11 годин, потім можна скоротити до 9-10 годин.

12. Батькам необхідне терпіння. Ентузіазм перших днів швидко проходить, його місце займає втома. Допоможіть дитині зберегти нормальний ритм і не піддайтеся спокусі зробити їй маленьке послаблення

13. Ні в якому разі не ставте ваші стосунки з дитиною в залежність від її успішності. Гарні довірливі стосунки і усвідомлення того, що дитина завжди може розраховувати на Вашу підтримку, допоможуть їй налаштуватися на успіх з початку першого навчального дня.

Бажаємо успіхів!

Написать комментарий